Univerza

Univerza v Ljubljani je največja in najstarejša univerza v Sloveniji. Obstajala je že v času Ilirskih provinc (Écoles centrales), a je bila po odhodu Francozov ukinjena. Leta 1919 je bila ustanovljena Univerza Srbov, Hrvatov in Slovencev v Ljubljani, ki se je kasneje še večkrat preimenovala.

Na mestu današnje Univerze je nekoč stal Deželni dvorec. V njem je leta 1821 potekal znameniti kongres evropskih vladarjev (avstrijski cesar, ruski car in neapeljski kralj), ki je botroval političnemu zaključku napoleonskih vojn.

Ob velikonočnem potresu leta 1895 je bil Deželni dvorec močno poškodovan. Župan Ivan Hribar je bil pobudnik obnove in gradnje pomembnih stavb po potresu, zato je predlagal tudi izgradnjo novega dvorca. Prvi načrti so presegali denarne zmožnosti Ljubljane. Načrt stavbnega inženirja Jana Vladimirja Hráskýa je bil sprejet, a ga je še nekoliko predelal češki arhitekt Jodef Hudetz. Stavba je bila narejena leta 1902. Od leta 1919 je v njej sedež Univerze v Ljubljani.

Novi Deželni dvorec je mogočna stavba s štirimi različnimi fasadami. Na sprednji strani palače je mogočen balkon na katerem so ob zgodovinskih dogodkih nastopile pomembne osebnosti tistega časa.

V podstrešnih prostorih je bil včasih planetarij, ki so ga zaradi statičnih težav zaprli.

Pred glavnim vhodom stoji kip Evrope, ki ga je leta 1992 naredil kipar France Kralj, v okolici pa so še številni kipi pomembnih univerzitetnih osebnosti.

Besedilo napisal: Matjaž Koželj

Updating…
  • V košarici ni izdelkov.