SNG Opera in balet

Ljubljanska opera je bila zgrajena leta 1892 po načrtu čeških arhitektov Jana Vladimirja Hráskýja in Antona Hrubya. Po dograditvi je v stavbi gostovalo Deželno gledališče. Prva predstava v novi stavbi je bila Veronika Deseniška, uprizorjena 29. septembra 1892. Po izgradnji Nemškega gledališča (današnje Drame) leta 1911, so v Operi potekale predvsem operne, po prvi svetovni vojni pa tudi baletne predstave.

Opera je mogočna stavba zgrajena v neorenesančnem slogu. Značilno podobo ji daje bogato pročelje z jonskimi stebri, ki podpirajo timpanon nad vhodom. Na vrhu stavbe je kip, ki ga sestavljajo Genij s krili in plamenico, žalostno oblečena ženska, ki pooseblja Dramo ter vesela gola ženska, ki pooseblja Opero. Na levi in desni strani glavnega vhoda sta v nišah dva kipa, ki predstavljata Komedijo in Tragedijo. Kipi so delo slovenskega kiparja Alojza Ganglja.

Dvorana ima obliko podkve. Poleg parterja ima še parterne lože, lože I. reda, balkon, stranski balkon, galerijo in stojišča.

Zadnji poseg je potekal po načrtih arhitektov Jurija Kobeta in Marjana Zupanca. Stari del Opere je bil obnovljen, na hrbtni strani stavbe pa je bil dograjen velik prizidek. Otvorjena je bila 10. decembra 2011 s koncertom Zlitje stoletij.

Besedilo napisal: Matjaž Koželj

Updating…
  • V košarici ni izdelkov.