Nebotičnik

Nebotičnik je visoka stavba z majhno tlorisno površino. Ime je dobil po svoji višini, zaradi katere se dotika neba.

Zgradili so ga leta 1933 po načrtih arhitekta Vladimirja Šubica, ki je k projektu poleg študentov povabil še veliko pomembnih strokovnjakov (režiserja, gledališkega igralca, scenografa in arhitekta Bojana Stupico, arhitekta Iva Medveda, arhitekta Marjana Mušiča, statika Stanka Dimnika, idr.). Stavba ima armiranobetonsko konstrukcijo in 18 metrov globoke temelje. V temeljni kamen so vgradili skrinjico s podatki o gradnji stavbe in vanj vrezali verz pesnitve Otona Župančiča: »Da naše zrno bo imelo leho in nam bo letina pod varno streho.«

Nebotičnik je visok 70,2 m in ima 13 nadstropij. V času gradnje je bil ena najvišjih stavb v Evropi in prva stavba v Ljubljani, ki je bila višja od zvonikov ljubljanskih cerkva. Grajen je bil v istem času kot Rockefellerjev center v New Yorku in je prav tako predstavljal razvoj in gospodarski napredek. Poleg krasnih spiralastih stopnic je imel tudi hitro dvigalo, kar je bilo za tisto obdobje velika novost, poleg tega pa tudi klimatske naprave in centralno ogrevanje na kurilno olje.

Na fasadi v šestem nadstropju je kip ženske figure, ki je visok 4m in je delo Lojzeta Dolinarja.

V pritličju so trgovine, v nadstropjih poslovni prostori in stanovanja, na vrhu pa znamenita Kavarna in terasa (opevana v skladbi Mala terasa skupine Bele vrane) s katere je lep razgled na Ljubljano in okolico.

Danes je v Ljubljani veliko višjih stavb, vendar je Nebotičnik še vedno med prepoznavnejšimi.

Besedilo napisal: Matjaž Koželj

Updating…
  • V košarici ni izdelkov.