Moderna galerija

Moderna galerija stoji na robu parka Tivoli in je eno najpomembnejših del arhitekta Edvarda Ravnikarja. Pobudo za gradnjo je dal umetnostni zgodovinar, pisatelj in diplomat Izidor Cankar. Gradnjo je omogočila znatna finančna pomoč iz zapuščine Dragutina Hribarja.

Gradnja Moderne galerije se je začela leta 1940, vendar je bila med drugo svetovno vojno prekinjena in stavba je postala skladišče za orožje. Dokončana je bila leta 1951.

Galerijska zbirka vključuje dela slovenske umetnosti 20. stoletja in dela drugih narodov nekdanje Jugoslavije. Obsega več kot 1300 slik, 500 skulptur, 3000 grafik, 10000 risb, okoli 4000 fotografij ter raznoliko zbirko medijske umetnosti.

Stavba je osno simetrična in obsega glavno dvorano ter manjše dvorane, ki so razvrščene v dveh stanskih krilih. Glavni vhod poudarja široko stopnišče z monumentalnim baldahinom, ki je hkrati tudi balkon. Pročelje je obloženo z različno obdelanimi belimi kamnitimi ploščami.

Obnova po načrtih biroja Bevk Perović arhitekti se je začela leta 2007 in je trajala do jeseni 2009. Velik problem galerije je predstavljala prostorska stiska, zato je leta 2011 svojo dejavnost razdelila na dve enoti – Moderno galerijo (MG), ki je ostala v že obstoječi stavbi ter Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi (MSUM).

Besedilo napisal: Matjaž Koželj

Updating…
  • V košarici ni izdelkov.