Mestna hiša – Magistrat

Mestna hiša, Magistrat ali Rotovž je najpomembnejša stavba v starem delu Ljubljane. Na tem mestu stoji že od leta 1484 in je bila večkrat prenovljena. V začetku 18. stoletja so jo skupaj z Mestnim trgom obnovili v baročnem stilu.  Načrte je naredil furlanski arhitekt Carlo Martinuzzi, prenovo pa je vodil stavbenik Gregor Maček.

Zadnji poseg je bil izveden leta 2000 po zamisli arhitekta Milana Pogačnika. Obsegal je prenovo županovega delovnega kabineta, konferenčne sobe, ki so jo poimenovali Hribarjeva soba (po pomembnem ljubljanskem županu) ter drugih prostorov, vključno z veliko skupščinsko dvorano v prvem nadstropju.

Vhodni del stavbe poudarjajo stopnice, arkade, balkon in peterokraki stolp z uro.

V notranjosti je znamenito arkadno dvorišče z Narcisovim baročnim vodnjakom, ki ga je izdelal Francesco Robba.

Na trgu pred mestno hišo je Vodnjak treh kranjskih rek z alegoričnimi figurami, ki velja za Robbovo najlepše delo. Na tem mestu so se skozi zgodovino zvrstila številna srečanja, zborovanja, protesti, sprejemi pomembnih osebnosti, ipd. Decembra leta 1600 je škof Hren ukazal na trgu sežgati osem vozov protestantskih knjig, januarja naslednje leto pa še tri. Na ta dogodek danes spominja plošča v tlaku pred Mestno hišo.

Leta 1931 so na vhodnih stopnicah odkrili spomenik kralju Petru I. Osvoboditelju iz črnega marmorja. Kip je ob okupaciji Ljubljane podrla italijanska vojska.

V Mestni hiši je sedež Mestne občine Ljubljana s pisarno ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Pošta Slovenije je leta 2017 v sklopu serije Arhitektura na slovenskem izdala znamko, na kateri je stavba grafično upodobljena.

Besedilo napisal: Matjaž Koželj

Updating…
  • V košarici ni izdelkov.