Križanke

Križanke so eno najlepših in najbolj akustičnih prizorišč na prostem v Sloveniji. Primerne so za gledališke in različne glasbene prireditve.

Katoliški viteški red Križniki je bil ustanovljen v Sveti deželi med tretjo križarsko vojno. V Ljubljano jih je poklical koroški vojvoda Ulrich III. Španhajmski okoli leta 1230. Skrbeli so za reveže, bolnike, za obrambo mesta in izobraževanje, postavili so tudi samostan s cerkvijo in šolo.

Sedanja baročna cerkev sv. Marije Pomočnice je nastala med letoma 1714 in 1715 na mestu predhodne gotske cerkve in ima obliko grškega križa. Do druge svetovne vojne je bil kompleks samostan.

Leta 1952 so predstavniki mesta Ljubljana prosili arhitekta Jožeta Plečnika za prenovo Križank. Izdelal je načrte za dvorišče, dva atrija, lapidarij in gostinski lokal. Pri prenovi je vključil številne dele porušenih hiš kot so portali, okenski okvirji, kipi in mreže.

Pri projektu sta sodelovala tudi njegova učenca, Anton Bitenc in Viktor Molk. Bitenc je po Plečnikovi smrti preuredil samostanski vrt v poletno gledališče.

Križanke so največje Plečnikovo delo po drugi svetovni vojni in tudi njegovo zadnje delo.

Besedilo napisal: Matjaž Koželj

Updating…
  • V košarici ni izdelkov.