Grand hotel Union

Grand hotel Union so začeli graditi leta 1903 in ga po 18 mesecih gradnje slavnostno odprli 28. oktobra 1905. Načrt za stavbo je naredil sarajevski arhitekt Josip Vancaš. Hotel je imel 120 sob, veliko koncertno dvorano, restavracijo, vinsko klet, kavarno, vrt in hlev za konje. Stavba je imela dvigalo, električno razsvetljavo in centralno ogrevanje. V tistem času je bil Grand hotel Union eden najmodernejših hotelov z največjo koncertno dvorano na Balkanu. V restavraciji in kavarni so se družili različni ljudje, predvsem umetniki in razumniki.

Stavba je zgrajena v secesijskem slogu in ima dve krili, kateri povezuje vogalni stolp s kupolo. Zunanjost in notranjost sta okrašeni s cvetličnimi motivi.

Koncertno dvorano so leta 1935 preuredili v kino – kino Union.

Leta 1998 sta arhitekta Jože in Miha Dobrin vodila prenovo hotela, ki je tako postal eleganten in sodoben, koncertna dvorana pa je ponovno postala prizorišče kulturnih in družabnih srečanj. Zgodovinski del hotela je bil obnovljen leta 2010.

Grand hotel Union ima danes 327 sob in 21 konferenčnih dvoran ter salonov. Letno se v hotelu zvrsti več kot 700 različnih prireditev.

V Grand hotelu Union so prenočile že številne znane osebnosti, med njimi ameriški predsednik Bill Clinton s soprogo Hillary (1999), tibetanski duhovni vodja Dalai Lama (2002) ter kraljica Elizabeta II. s soprogom (2008).

Besedilo napisal: Matjaž Koželj

Updating…
  • V košarici ni izdelkov.